maanantai 6. tammikuuta 2014

Onko pakko? - Pienoista ylipainoa cosplayssa

Noniin, hei vain!

Tällä kertaa minulla on hieman vakavampaa asiaa. Niinkuin otsikko sanoo, plussa koon cossaajat, joihin itsekkin vielä puolimatkassa kuulun. (Trust me, olen laihtunut cosplayn aloittamisen jälkeen lähes kymmenen kiloa, nimenomaan cospayn takia)

Enma Ai, Hell Girl
Vuonna 2010 ja nostalgian vuoksi päällä myös 2012

Kun näette nämä kuvat ja sanotte että minun pitäisi miettiä mihin ruumiinrakenteeni sopii, sillä valitsemiini hahmoihin se ei ainakaan sovi, miettikääs itse uudelleen. Miksi? Kaikki ihmiset eivät ole laihoja ja täydellisiä, ja silti kaikenlaiset ihmiset harrastavat. Myös ylipainoiset, myös kasvoiltansa rumat, lyhyet, köyhät yms. Ovatko nämä hahmoihinsa vähemmän sopivat cossaajat sitten jotenkin huonompia? Koska minulle on sanottu, ettei minun pitäisi cossata hahmoja joilla näkyy enemmänkin paljasta pintaa, tai jotka ovat pitkitä tai laihoja. Ja sanottakoon, että en oikeastaan ole uskaltanutkaan.

Nana, Shigen Bangoo Shichi
Vuonna 2010 ja nostalgian vuoksi päällä myös 2012

Tähän mennessä olen toiminutkin niin. Ei hahmoja lyhyillä housuilla tai muuta. Nyt ajattelin, että miksi minulla ei riitä pokka pitää paljastavaa cosplayasua päällä vaikka koulussa hillun minihameissa? Koska koulussa kukaan ei valita. Cosplayssa tunnutaan olevan vielä tarkempia ulkonäöstä kuin tavallisessa teinielämässä, mikä hämmästytti minua suuresti. Minulla on suuremmat ulkonäköpaineet cosplay tapahtumassa, joihin menen hauskanpidon ja harrastuksen takia, kuin ulkonäkökriitisiä nuoria vellovassa opinahjossa.

Mikä meni vikaan?

Ehkäpä ne ihmiset jotka aloittaessani tulivat sanomaan 12 vuotiaalle minulle, ettei puku sopinut päälleni, koska olin turhan pyöreä. En siis saanut palautetta puvusta itsestään, vaan ruumiinrakenteestani. Ensimmäisessä kilpailussani jälkipalautteessa eräs tuomari sanoi, että "ruumiinrakenteeseen nähden hahmovalinta ei ollut sopiva". No, olen huono ottamaan itseeni, ja olen ollut paksuhko koko pienen ikäni, joten jatkoin. Mutta voisin kuvitella että jollakin heikkohermoisemmalla cosplay ja varsinkin kilpailu olisi jäänyt siihen. On nimittäin erittäin masentavaa kun joku tulee sanomaan noin, olin kuitenkin tehnyt pukuani vaivalla ja ylpeä siitä. Ja sitten tulee ihminen joka tulee ja sanoo, että ei hyvä. Varsinkin murrosikäiselle tuollainen voi tuntua iskulta kasvoihin.

Kikyo, Inuyasha
Vuonna 2011

Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin siis sanoa, että ihailen niitä hieman tai hieman enemmän ylipainoisia ihmisiä jotka todella uskaltavat käyttää hieman paljastavampia cosplay asuja. Itsellä ei nimittäin ole alkuaikojen jälkeen riittänyt siihen pokka. Se on vaikuttanut suuresti hahmovalintoihinikin. Vocaloidit ovat ennen olleet lähes täysin off limits, samoin suurin osa shojo sarjojen hahmoista, tai RPG:iden ihanista pahiksista, ylipäätään kaikki. Ei koulupukuja, koska lyhyet hameet, ei mieshahmoja, koska isot tissit, oikeastaan hyvin rajoitetusti. Tällä hetkellä cosplaylistani kuitenkin alkaa toipumaan tästä kahden vuoden koomasta, ja alan vihdoin tekemään hahmoja joista oikeasti pidän, ihan vaan siksi että olen kyllästynyt siihen oletukseen että vain laihat ja kauniit voivat tehdä hienoja pukuja. Olen onnellinen etten lopettanut arvostelijoiden takia, enkä ruvennut nälkäkuurille, laihdun jos laihdun, mikäs siinä. Tälläkin vartalolla on niitä kilpailuja voitettu, joten se että harkitsin lopettamista toisen conini jälkeen, kuulostaa nykyään aivan hullulta. Rakastan kuitenkin sitä mitä teen <3


Fem!Riku, Kingdom Hearts II
Vuonna 2012

Jokainen cossaa miten haluaa ja ketä haluaa; cosplayn tapaisessa vapaamielisessä harrastuksessa ulkonäköpaineet ovat aivan liian suuret. Enkä halua tähän kirjoitukseen kommentteja tyyliin "Mutta näyttäähän se hienommalta jos..." Niin, niin näyttää, mutta ei kukaan tee täydellisiä asujakaan. En ole väittänyt, että saisin cossattua jotai Sailor Moon typykkää yhtä vakuuttavasti kuin minua 20 kiloa kevyempi henkilö, mutta kai se on silti luvallista? Kanssacossaajan ei kuuluisi arvostella toista, kaikki ovat paikalla kuitenkin vain viettämässä hauskaa. Ja jos on pakko arvostella, muoltoikaan lauseenne edes hieman rakentevaksi. On inhottavaa tapahtumassa kuulla, kuinka "Tolla tyypillä on kyllä ihan liikaa painoa tuohon asuun" Älkää varsinkaan menkä sanomaan kaverillellenne joka on ehkä ylipainoinen että "Pitäisköhän sun miettiä hahmovalintaa vähän enemmän?" Trust me, kaverin suusta se kuulostaa vielä kamalammalta.

Reno, Final Fantasy VII
Vuonna 2013


Enkä edes ole siitä painavammasta päästä, en ole edes ylipainoinen, en vain ole laiha. I'm doing what I can, and there's nothing that I couldn't. Jos joku nyt lukee tätä tekstiä ja tunnistaa noissa ylemmissä itsensä, älä huoli, jokaista arvostelijaa kohden on varmasti sata ihanaa ihmistä, nyt kun nämä arvostelijat vain sattuvat erottumaan joukosta.

Enää minulla ei ole mitään intentiota lopettaa, minä rakastan cosplayta. Se on tähän astisista harrastuksistani hauskin ja ihanin. En aio lopettaa tätä, en ikinä (Cossaan vielä kuulkaas kuolleenakin) Minua ei vaan enää jaksa kiinnostaa muiden mielipiteet, olen sen näköinen kuin olen, ja teen parhaani, should be enough for you. Sen pitäisi olla tarpeeksi meistä jokaisen kohdalla. Olemme kaikki cossaajia, ja meitä varmaan joitakin häiritsevät harrastuksen ulkopuolelta tulevien kommentit, emme siis tarvitse negatiivista fiilistä myös harrastuksemme sisältä. Älkääkä vaan te arvostelijoiden kanssa kärsivät lopettako myöskään. Tiedostan että joillekkin se saattaa olla ylitsepääsemätön este, mutta pitää muistaa että coniscene on täynnä myös meidän ei-niin-täydellisten cossaajien tukijoita. Jos ei muita, niin minä ainakin!

Reiko, Calling
Vuonna 2014
Kuten olen aina sanonut, cosplayn pääidea on pitää hauskaa, kuten harrastusten yleensäkkin. Annetaan siis jokaisen pitää hauskaa, on ulkonäöltään sellainen kuin on :3

Jos joku nyt tämän palopuheeni jaksoi lukea loppuun, niin hienoa! Sen ei ollut tarkoitus olla ilkeä, eikä syyttelevä, mutta jos nyt jostain kumman syystä tunsit pistoksen sydämessäsi (kyllä olen syyllistynyt itsekkin toisten arviointiin, en kiellä sitä) niin ensi tapahtumassa (Yukicon, Frosti, mikä onkaan) yritetään pitää suumme kiinni, jos tekisi mieli tokaista haukahtava kommentti jonkun cossaajan puvusta tai ulkonäöstä. Mieti miltä itsestäsi tuntuisi, sillä harva meistä on täydellinen.

Pidetään conit kiusausvapaana alueena, niin kaikki voivat keskittyä sen hauskan pitämiseen, minkä takia ainakin minä coneissa käyn <3

Nyt kun Spitaalinen on vuodattanut sydämensä teille, niin menenkin jatkamaan Reikon puvun parantelua.
Cya~

Edit: Lisäilin jotain kuvia, ja loitoin ne aikajärkkään, ihan vaan huvin vuoksi xDD

10 kommenttia:

  1. Apua, olin kirjoittamassa pitkää kommenttia, mutta jotenkin se katosi...?! >__< No jaa, olin sanomassa, että hyvä kirjoitus! Cosplayn kuuluu olla hauskaa ja kaikki saavat cossata mitä haluavat muiden mielipiteistä välittämättä! ^^

    VastaaPoista
  2. Tavallaan ..mutta ei tavallaan..
    Cosplay perusta on lähtenyt hahmo uskollisuudesta ,joten ei pidä sekoittaa lava kilpailua ,joka on vakavaa ja cosplay for fun keskenään.
    Ymmärtänette varmasti miksi.
    Harrastuksessa ei kuitenkaan ole mitään väärää joo myönnän että syyllistyn kaikkeen edellä mainittuun myös anteeksi pyhästi.

    VastaaPoista
  3. Asiaa puhut. Noista kuvistasi sanon kyllä sen, että ei sinua voi kyllä millään tasolla kutsua lihavaksi/ylipainoiseksi enään. Hienoja pukuja! Olen itse perustanut blogin vähän saman pohjan päälle: http://attecosplay.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä siinä onkin, en ole ylipainoinen (ainakaan koulun terveydenhoitajan mukaan) Hyvä että asia kiinnostaa muitakin ihmisiä :3

      Poista
  4. musta toi tuomarin kommentti oli kyllä aika törkee, luulis ettei ne just sais kattoo tollasta.
    Jokanen saa cossata ketä haluaa, sen kuuluu olla kivaa ja hauskaa, oon tässä pari vuotta yrittäny sitä ahtaa yhen ylipainosen kaverilleni päähän, mut hän on sitä mieltä et ei hän voi cossata ku on lihava. Se osais varmasti kumminki tehä nii hyvii asui.
    Mulla ei oo paino-ongelmia, mut en mä silti cossais mitää sailor moonii tai muuta vähä pukeista mimmii (koulupuvut on vähä so-so, riippuu, yhen tehny ja siinäki hamosen tein pidemmäks pikkase), koska tuntisin itteni epämukavaks semmosissa :'D

    VastaaPoista
  5. Asiaa ! Minulla on pari kaveria jotka eivät cosplayaa ollenkaan ulkonäkönsä takia:c Linkkasin niille tämän, toivottavasti ottaa opikseen, sen verran hyvä tämä oli;3

    VastaaPoista
  6. Hyvä kirjoitus puhuit samalla myös minunkin suun tyhjäksi sillä inhoon coneissa sitä et tää cossi ei sovi sulle ja tätä. Minä ainakin tykkään sun cosseistas saan siitä kans itelle jotain energiaa jatkaa tätä cossien tekoa.

    VastaaPoista
  7. Asiatekstiä ja hyvää semmoista. En nyt yhtäkkiä keksi mitä sanoisin muuta ku että kiitos tästä!

    VastaaPoista